начало

Иван Гешев и Невена Зартова ще бъдат разпитани по дело срещу прокурор Иван Гешев и Невена Зартова ще бъдат разпитани по дело срещу прокурор

Подпокривно пространство и обособяване в жилище

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Подпокривно пространство и обособяване в жилище

Мнениеот shnici » 20 Фев 2025, 16:12

Здравейте, надявам се да можете да ми помогнете с експертно мнение. Казусът е следният: от година и нещо съм омъжена и живеем в мой имот. Съпруга ми допреди това е живял в къща с родителите си и брат си и съпругата му. Родителите му са си направили две помещения, които са били мази. На брат му са дали етажа, който се състои от две спални, огромен хол, кухня и голяма баня. На мъжът ми цял живот му е промиван мозъка, че той си има собствен етаж, а именно подпокривното пространство, което се състои от две стаички, едната от които е на тухла и няма таван, а се виждат гредите и циглите. Та дойде момента на разговора щом съпругът ми има етаж, значи може да му бъде прехвърлен. Въпросът ми е, може ли подпокривно пространство да бъде обособено като отделно жилище и да бъде прехвърлено чрез покупко-продажба, за да може един ден да го продадем ако решим? Само да допълня, че за да стигнем до въпросния "етаж" трябва да минем през кухнята на девер ми, която по принцип би трябвало да е коридор. Надявам се на отговори и благодаря предварително!
shnici
Нов потребител

Re: Подпокривно пространство и обособяване в жилище

Мнениеот dimist » 20 Фев 2025, 18:51

Намирате архитект, той изготвя проект, утвърждава го, правите преустройството, приема се, и искате издаване на нотариален акт по осъщественото преустройство. И трябва да имате вход , ще трябва преустройство и на етажа на брата. Но важно е, на кого е собственост тази къща, ако е съсобствена, трябва да ви учредят правото на строеж. Всъщност , има ли документ за собственост за това което казвате - "той си имал етаж, подпокривното пространство", това описано ли е като имот в нотариалният акт на родителите му ?
dimist
Потребител

Мнениеот shnici » 21 Фев 2025, 13:20

Благодаря за отговора! Къщата е наследствена на свекър ми и си е на негово име. Етажа на девер ми не е прехвърлен все още, а и всъщност не виждам как ще стане като не е отделен имот. Така като гледам, май ще вдигна ръце и няма да се занимавам. Става много сложно и скъпо, и не си заслужава.
shnici
Нов потребител

Мнениеот bozyo » 21 Фев 2025, 13:42

нямате нищо! това подпокривно пространство не е жилище, и може да стане само при надстрояване. както вече ви посочиха, това изисква право на строеж.

извън юридическите страни - четете приказката на Ангел Каралийчев "Дядо и внуче".
bozyo
Потребител

Мнениеот guest1 » 21 Фев 2025, 13:55

Теоретично - може да се оформи като мансарден етаж и без ОПС, обаче ...

На теория - няма разлика между теорията и практиката, на практика обаче има.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот dimist » 21 Фев 2025, 14:49

shnici написа:Благодаря за отговора! Къщата е наследствена на свекър ми и си е на негово име. Етажа на девер ми не е прехвърлен все още, а и всъщност не виждам как ще стане като не е отделен имот. Така като гледам, май ще вдигна ръце и няма да се занимавам. Става много сложно и скъпо, и не си заслужава.

Да, няма да е евтино. Но, от друга страна, брата си владее етажа и доколкото разбирам, го владее като свой. Иначе казано, може да го придобие с давностно владение, а за вас след години ще остане 1/2 идеална част от стаичките в мазето. По добрият вариант е да вложите пари, да му урегулирате статута, и на двамата братя да бъде прехвърлен имота. Но решението е ваше
dimist
Потребител

Мнениеот guest1 » 21 Фев 2025, 15:31

dimist написа:Но, от друга страна, брата си владее етажа и доколкото разбирам, го владее като свой. Иначе казано, може да го придобие с давностно владение, а за вас след години ще остане 1/2 идеална част от стаичките в мазето.

Много смело и безотговорно твърдение!
При положение, че
shnici написа:Къщата е наследствена на свекър ми и си е на негово име. Етажа на девер ми не е прехвърлен все още, а и всъщност не виждам как ще стане като не е отделен имот.

виждам следната ситуация:
Имота е един и собственост единствено на свекъра!
За да го владее брата - не да го обитава - трябва да има правно основание. Ако се прехвърля с продажба - там няма мърдане, но ако е чрез дарение - не е баш!
Когато свекъра почине - наследници ще са двамата братя + още някой, според зависи.
При наследствени имоти няма придобивна давност! Може единия наследник да е владял имота 1000 години - делът на другия си стои!
Това са елементарни неща!
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот dimist » 21 Фев 2025, 16:35

Аха, но доколкото разбирам, налице е владение, при което другия брат очевидно демонстрира, че владее имота като свой, а родителите и брат му не се противопоставят. За което свидетели ще се намерят.
Та какво пречи на този друг брат да избере между :
- да поиска съставяне на нотариален акт чрез обстоятелствена проверка, в която да установи че това давностно владение е над 10 години/ако са изтекли/
- да заведе установителен иск на горното основание
- да заведе дело за делба, в което да изложи че е собственик на етажа на горното основание?
dimist
Потребител

Мнениеот ivanov_p » 21 Фев 2025, 19:45

Аз не разбрах свекъра умрял ли, кога и на колко години са братята. На първо четене от тавана не може да се направи жилище без архитектурен проект и само ако градоустройствените показатели не са изпълнени.
ivanov_p
Активен потребител

Назад към Етажна собственост