начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Авторски права върху нотния текст на музикално произведение

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Авторски права върху нотния текст на музикално произведение

Мнениеот tsatchev » 13 Фев 2025, 14:52

Здравейте!

Съпругата ми е учител по пиано и е написала учебник в помощ на учениците си. В него са включени и нейни транскрибции на детски песнички като "Мила моя мамо" от Лазар Николов, "Снежен човек" - Веса Берова и други композитори. Обмисляме да го издадем и искаме авторските права на композиторите да бъдат уредени.

В тази връзка бих искал да Ви попитам:

1. Как стои въпросът в България с авторските права на музика, издавана на ноти? Уредени ли са точно тези права със закон?

2. Към кого трябва да се обърнем, за да получим разрешение за ползване – в частност, ако в учебника присъстват само посочените по-горе български произведения?

3. С каква допълнителна информация, освен името на автора, трябва бъде оформен нотният текст, за да е ясно, че правата за публикуване са уредени?

В Закона за авторското право само веднъж се споменава словосъчетанието "нотен материал" и то е в разпоредби за лица с увреждания. Ще бъда благодарен, ако някой, компетентен по въпроса ми отговори. Благодаря!
tsatchev
Нов потребител

Re: Авторски права върху нотния текст на музикално произведе

Мнениеот ivan_lawyer » 13 Фев 2025, 15:18

Транскирпцията трябва да се види - дали изобщо може това. Продължителността на музикалната потпура - ако говорим за това - трябва да не е повече от определено време - тоест - аз мога да направя реклама - в която да звучи Васил Найденов - но не повече от определено време. Примерно - реклама на кафе и - звучи "Бързам, нямам време, чаша горещо кафе ...", дотук - мога - да си позволя - после е вече авторското на певеца.

Аз работех навремето с отдела в Културното министерство, то е в София на - Стамболийски. Правихме предавания по телевизията и т.н. Според мен - директно в отдел - "Авторски права" към Министерство на културата и - един кратък разговор - ще изясни работата. Иначе - патента не е точно патент - а авторски права и трябва да се види закона, аз съм натоварен - за съжаление, дава ви се консултация, но няма как.
ivan_lawyer
Старши потребител

Re: Авторски права върху нотния текст на музикално произведе

Мнениеот tsatchev » 13 Фев 2025, 15:39

Тук изобщо не става дума за "продължителност" и "време". Това не е музика в смисъла на звукови вълни с различни честоти. Това е графичното изобразяване на музиката - нотният текст. Никъде в закона не се говори за това.

Пак питам: Ако продам лист хартия с нотите на песента "Мила моя мамо" (авторско произведение), къде трябва да платя за авторските права? И къде е регламентирано?

Според българския закон - никъде.
tsatchev
Нов потребител

Назад към Общи дискусии