начало

Делото за плагиатство срещу Петър Илиев не тръгна заради Наталия Киселова Делото за плагиатство срещу Петър Илиев не тръгна заради Наталия Киселова

Как да спася жилището си?

Казуси за недвижими имоти

Re: Как да спася жилището си?

Мнениеот portokal » 16 Апр 2010, 12:16

sogio написа:Е, питам аз ако не е уговорено задължение (погасителен план с вноски)по договора за кредит за приятеля на delo_1981, то какво ще търси тя с този иск, какво е платила по договора за банков кредит в повече от него.

Уговорено е задължение - нали за банката той е "съдлъжник". Сега, не знам за погасителен план, и изобщо банковата терминология и практика не ми е в детайли позната. :oops: Но според мен след като двамата са солидарни длъжници към банката (без оглед кой главен, кой поръчител, кой...), вътрешните им отношения зависят от дяловете в собствеността, която е придобита с полученото от банката. Нищо, че за отношенията им с банката тези вътр. отн-я нямат значение.
Ако не се лъжа, в учебника на Кожухаров имаше точно подобен пример на нашия за илюстрация на това, че в зависимост от най-различните вътрешни отношения, може платилият поръчител да няма въобще иск към главния длъжник. Може да се лъжа, но май имаше.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот portokal » 16 Апр 2010, 12:17

sogio написа:Въпросът може би по-скоро е в това, че следва да е установено в отношенията между двамата съдлъжници каква е частта на всеки един от тях в общоно задължение.

Да. :) Но то може да не е установено с изрична, конкретна, формална уговорка между тях, а да следва от нещо. Според мен следва от придобитата собственост. Съответно при квоти 1/4 и 3/4 и задължението се разпределя така според мен.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот sogio » 16 Апр 2010, 12:29

За мен възниква и въпросът доколкото банковият кредит е договор, при това двустранен, при който кредитополучателят има право да получи опредеделена сума пари и задължения да я върне с лихвите, то на какво основание ще се приравни едно лице на съдлъжник, което не е получило нищо. Защото пък приятелят на delo_1981 винаги може да каже, че банката не е изпълнила задължението си да му предостави част от сумата по кредита. Освен пък ако кредитополучателите не са солидарни кредитори на банката по задължението й за предоставяне на договорената сума.
Иначе другото си е чиста форма на обезпечение на чужд дълг.
sogio
Потребител

Мнениеот portokal » 16 Апр 2010, 12:38

Според мен няма значение кой какво формално получава от банката, т.е. нямат значение отношенията им с кредитора - това са все "външните" отношения. Вътрешните ще зависят от това, как двамата са "разпределили" помежду си "резултата".
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот sogio » 16 Апр 2010, 13:03

Това е така, но точното определяне на качеството на приятеля като обикновен солидарен длъжник или като лице дало обезпечение, ще има значение от една страна за отговорността му към банката, а от друга - за иска, който delo_1981 ще предяви спрямо него. Ако само е дал обезпечение (за мен не стана ясно какво точно е то- дали само с ипотеката - реално или и лично), то няма основание да си търси платените за неговата част от апартамента пари на основание чл.127, ал.2 от ЗЗД. Ако обаче е обикновен съдлъжник, с който солидарността е възникнала по силата на изрична уговорка, то тогава искът й ще е именно по чл.127, ал.2 от ЗЗД.
Последна промяна sogio на 16 Апр 2010, 14:09, променена общо 1 път
sogio
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 16 Апр 2010, 13:13

sogio написа:
REVOLUTION написа:При солидарността 2 или повече длъжници дължат една престация и кредитора й може да я иска от всеки длъжник изцяло , но изпълнението на един освобождава и останалите съдлъжници.

Да, така е. Аз неправилно съм се изразила. Въпросът може би по-скоро е в това, че следва да е установено в отношенията между двамата съдлъжници каква е частта на всеки един от тях в общото задължение. Тази презумпция по чл.127, ал.1 от ЗЗД може би в случая точно отговаря на отношенията между страните, но какво би станало ако беше придобит имота при квоти 1/4 на 3/4 ид.ч.

Ами възможни са всякакви усложнения.Много често излиза дори , че единия е платил дълга , а парите са били изцяло за другия съдлъжник и той ги е използвал.В такъв случай , презумпцията трябва да се обори.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 16 Апр 2010, 20:54

Така е.И аз не погледнах 101 ЗЗД първоначално и си го представих набързо като "нещо като поръчетиел","някакво обезпечение" :) Нямаме поръчителство,а възникване на солидарност,вследствие на всъпването в дълг,което води до приложението на 127 ЗЗД.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 16 Апр 2010, 21:07

Относно ипотеката-според обстоятелствата вероятно е учредена върху общия им имот заради "общия им дълг".Общ е сякаш,тъй като не намирам разлика при този случай сравним с онзи,при който заем се отпуска общо на дв лица,да речем съпрузи,които "отговарят солидарно".
П.П.Какво означава "общ" всъщност?-дължат и двамата един-единствен дълг,а не разделно,където всъщност имаме две задължения.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот delo_1981 » 01 Май 2010, 18:00

Здравейте,
благодаря на всички за отговорите и насоките за размисъл.
Моля само за последен съвет- тъй като въпреки разговорите ефект няма, явно ще подам иск за съдебна делба, като при това се чудя дали фактът, че жилището е взето с ипотечен кредит и фактически не е изплатено още, има значение за съда при подялбата- би трябвало да има според мен. Отново се извинявам да елементарните вероятно за Вас въпроси, но се чудя за следното: логиката на съда вероятно би била следната- след експертиза за пазарната стойност на жилището се приспада дължимата по една- втора от кредита от всеки и остатъкът следва да се заплати на притежателя на едната втора, или бъркам? Никъде в кредитния договор не е упоменато, че следва аз да плащам една втора от кредита, той респективно- също една втора, но ми се струва повече ясно, че след като сме съдлъжници и кредитът се отпуска единствено и само за покупка на въпросното жилище, всеки купува своята една втора идеална част именно с една втора от отпуснатите от банката пари. Също така се чудя дали в стойността на жилището ще се включат подобренията- ремонтни работи, мебели, техника- същите са заплатени изцяло от мен, като само за техниката имам документи- за ремонтните работи и мебелите давах парите на ръка на майсторите- без писмени договори.
С пожелание да не изпадате в такива ситуации, благодаря отново и чакам отговорите Ви.
Аватар
delo_1981
Младши потребител

Мнениеот razli4na » 01 Май 2010, 19:39

При съдебна делба, като гледам фактите, единственото законосъобразно решение, което може да постанови съда, е изнасяне гарсониерата на публична продан.

Нали знаете, че движимите вещи- мебели, техника, не са неразделна част от апартамента, следователно, са ваша лична собственост.
razli4na
Активен потребител

Предишна

Назад към Имотни казуси