начало

Делото за плагиатство срещу Петър Илиев не тръгна заради Наталия Киселова Делото за плагиатство срещу Петър Илиев не тръгна заради Наталия Киселова

Моля помогнете

Казуси за недвижими имоти

Моля помогнете

Мнениеот marialo77 » 11 Юни 2010, 16:31

Моята майка закупува имот от длъжник на който тя е поела дълга с цесия.Когато изповядва сделката на същия ден подава молба за заличаване на нейната възбрана върху имота.Съдия изпълнителя обаче с резолюция без дата изпраща писмо до службата по вписване и въпросното писмо пристига след 4 месеца в службата по вписване. За този 4 месечен срок втори кредитор "Х" на длъжника подава молба за присъединяване към тази все още незаличена възбрана, така и трети кредитор "У". Поради тази нередност кредитор "Х" се присъединява към възбраната на майка ми, която същевременно е и купувач. Съдът се произнесе че спрямо кредитор "Х" сделката е относително недействителна, а спрямо останалите кредитори е осъществена. Това става преди 9 години. В последствие майка ми дарява имота на мен. Излишно е да казвам че и при нейната и при моята сделка с чисти удостоверения за тежести.Дарението е извършено 2005 година.Кредитор "Х" обаче прехвърля делото си от ДСИ при ЧСИ не го прекратява и да открива ново дело подчертавам, а само го прехвърля под нова номерация.А кредитор "У" се присъединява към него.Кредитор "Х" обявява имота на публична продан.Дни след описа и преди обявяването на имота длъжника плаща по фирмената сметка на кредитора Х пълната сума от дълга, а по сметка на ЧСИ таксата която и се дължи и подава молба за спиране на изпълнителното дело и молба за проверка на сметката на кредитор Х. ЧСИ обаче отказва като заявява че не е сигурна,че е платено. Длъжника завежда дело и доказва че сумата е платена.С плащането на сумата тази относителна недействителност според мен вече не съществува. А присъединяването на лица кредитори за които сделката е осъществена не е ли недействително, т.к те не могат да се удовлетворят от продажната цена на имота. В крайна сметка понеже на третото лице т.е аз жалбите и исковите молби не минаха, т.к. съда казва че се е произнесъл вече по този казус, ЧСИ вписа Постановление за възлагане- забележете аз която не съм длъжник съм отбелязана като такава. Направен е въвод във владение. Мога ли да водя ревандикация? Какви са шансовете ми?
marialo77
Младши потребител

Re: Моля помогнете

Мнениеот bebitor » 12 Юни 2010, 11:00

Ако всичко е така, както твърдите, имате шансове.

Ето- най-често цитираното решение, цитирано в хипотезите, когато е продаден чужд имот чрез публична продан:
Решение № 55 от 23.I.1985 г. по гр. д. № 974/84 г., I г. о.
Съдебна практика на ВС на НРБ - гражданска колегия, 1985 г., С,. Наука и изкуство, 1986 г.
чл. 237, б. "е " ,

чл. 336 ,

чл. 384, ал. 2 ,

чл. 387 ,

чл. 388 ,

чл. 389б ,

чл. 389в ГПК ,

чл. 26 ,

чл. 187 ЗЗД ,

чл. 13, ал. 1 СК (отм.)
Ипотекарният кредитор не може да насочи изпълнението върху целия ипотекиран недвижим имот, придобит в съпружеска общност, ако длъжник по ипотеката е само единият съпруг и изпълнението не е насочено и срещу другия. Купувачът на публичната продан придобива само правата на съпруга длъжник по изпълнението - 1/2 идеална част от недвижимия имот.
----------------------------

Ищцата и ответникът К. са бивши съпрузи. По време на наличен брак между тях ответникът К. през 1974 г. по реда на чл. 117 ЗТСУ е придобил жилището, предмет на иска. Придобиването е и чрез ипотечен заем от ответника ДСК. Ответникът К. не е правил погашения на задължението по ипотеката.

Ипотекарният кредитор - ДСК, се снабдява с изпълнителен лист против него по реда на чл. 237, б. "е" ГПК за сумата 4613,50 лв. заедно с 6% лихва до погасяването на дълга и разноските по събирането. Изпълнителният лист е издаден на 31.ХII.1981 г. въз основа на решение от същата дата на СРС по гр. д. 5284/81 г. Въз основа на издадения изпълнителен лист е образувано изпълнително дело и по искане на взискателя изпълнението е насочено срещу ипотекирания имот и той е продаден на публична продан на ответника Б. за сумата 10 217 лв., която той внесъл в срок. Ищцата внесла на кредитора пълния размер на дълга в размер на 5127,20 лв. около месец по-късно. Горните действия са извършени преди прекратяване на брака между ищцата и ответника К.

При тази обстановка, за да отхвърли иска, градският съд е приел, че правата на ищцата по чл. 336 ГПК са преклудирани с приключване на изпълнителния процес. Нарушенията, допуснати от съдия-изпълнителя в изпълнителното производство, могло да се обжалват и не водели до нищожност на публичната продан. Нотариусът не е допуснал нарушения, не проверявайки дали съпругът недлъжник е уведомен за продажбата на имота.

Решението е незаконосъобразно.

Ищцата не е длъжник по изпълнението. То е насочено срещу съпруга й, но върху имот имуществена общност. Съгласно чл. 38 ГПК съдия-изпълнителят е бил длъжен да уведоми ищцата, че върху имота се насочва изпълнение. Когато изпълнението е насочено върху движима вещ в съпружеска общност, съдия-изпълнителят след проданта на вещта изплаща половината от получената сума на съпруга недлъжник, а ако изпълнението се насочи върху недвижим имот, се прилага чл. 388 ГПК - в този смисъл е чл. 389в ГПК. Според чл. 388 ГПК, когато изпълнението бъде насочено върху имот, който е съсобствен, за дълг на някой от съсобствениците, имотът се описва изцяло, но се продава само идеалната част на длъжника. Имотът може да се продаде изцяло само с писмена съгласие на останалите съсобственици. Това налага извод, че успешното насочване на изпълнението върху вещи съпружеска общност, ако длъжник по изпълнението е единият съпруг, прекратява общността и съпрузите се третират като съсобственици с равни части. Следователно в случая съдия-изпълнителят е могъл да изнесе на публична продан и да продаде само 1/2 част от имота - частта на длъжника по изпълнението. Обстоятелството, че ипотеката е върху целия имот, е без значение. Правата на ищцата върху имота произтичат от закона - чл. 13, ал. 1 СК. Тя не е длъжник по изпълнението - изпълнителният лист не е издаден срещу нея. Изпълнението не е насочено против нея като собственик в съпружеска общност. Щом против нея няма издаден изпълнителен лист, тя не е длъжник по образуваното изпълнително производство. В такъв случай продажбата и на нейната част от имота въпреки запретата на чл. 388 ГПК без нейно писмено съгласие е продажба на чужд имот. Такава е допустима от разпоредбата на чл. 187 и сл. ЗЗД. Тя обаче е действителна само между страните по правоотношението - взискател, длъжник и купувач на публична продан. Действителният собственик е трето лице и извършената продажба няма действие, е недействителна по отношение на него. Той може да упражни правата си и да ревандикира вещта от купувача. (В този смисъл проф. Ж. Сталев, Гражданско процесуално право - издание 1978 г., стр. 624).

Според доказателствата ищцата продължава да владее имота. Нейните права са застрашени от извършената публична продан и на нейната 1/2 от имота. Тя има интерес да установи, че е собственик на 1/2 и извършената публична продан е недействителна по отношение на нея за нейната част. Тя е поискала повече - да се установи нищожност по чл. 26 ЗЗД, т. е. по отношение на всички. Няма пречка да се уважи за по-малко. С това не се изменя основанието на иска. Изложените факти в исковата молба, установени с доказателствата, налагат разрешението независимо от претендираната квалификация на същите.

Това е още повече така за случая, когато стойността на частта на длъжника по изпълнението покрива дълга му и взискателят не е имал интерес да насочва изпълнението против ищцата като съсобственик на ипотекирания имот.

Съгласно чл. 384, ал. 2 ГПК купувачът придобива всички права, които длъжникът е имал върху имота. Той не може да придобие права, които принадлежат на трети лица. Правата на купувача по отношение на взискателя и длъжника са определени с чл. 387 ГПК. От тези разпоредби също следва, че купуването на публична продан не прави купувача собственик, ако трети лица имат такова право върху имота. Затова и ищцата не е загубила своите права върху 1/2 от имота с продаването им на публична продан.

П.П. Вие юрист ли сте?
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот marialo77 » 12 Юни 2010, 19:16

Не съм юрист, но се принудих да чета всичко.Имота обаче не е съпружеска собственост. Аз съм го получила с дарение от майка си. Тя го е закупила но има относителна недействителност на сделката спрямо единия кредитор на длъжника.Вижте хронологията: С молба от 27.06.2001 майка ми е поискала като взискател по изпълнително дело да се заличи възбраната. На същия ден е и акта и за собственост.Съдия изпълнител с резолщция без дата върху молбата е разпоредил заличаване на възбраната.Възбраната е заличена на 05.09.2001г.Това е недупостима забава.По молба на кредитор "Х" по същото дело и с резолюция от 17.09.2001 съдия изпълнителя е присъединил кредитор"Х" към тази незаличена възбрана. Молбата на кредитора е с дата 30.08.2001г, но е била нередовна поради невнесена ДТ. В крайна сметка съда реши че се гледа датата на молбата, а не датата на плащане на таксата. Както и да е. Има обаче и друг кредитор "У" който не успява да се присъедини към възбраната.Следователно съда казва никой от останалите ответници няма качеството на присъединен кредитор и следователно няма право да се ползва от относителна недействителност на сделката.Делото стигна до ВКС. Това е окончателното решение. Междувременно майка ми ми дарява имота 2005г. 2009 г. кредитор "Х" прехвърля делото си от ДСИ към ЧСИ. А кредитор "У" се присъединява към него. Въпреки че решението е че кредитор "У" няма качествата на присъединен кредитор. ЧСИ извършва опис на имота, но дни преди да го обяви на публична продан длъжника плаща всичко но не по сметка на ЧСИ а по сметка фирмена сметка на кредитор"Х" -главница, лихви , съдебни такси и др. според справка на ЧСИ , а таксата на ЧСИ по нейната сметка за събрана такса и пуска молба с прекратени платежни ,като посочва че счита че са налице основанията на чл.433 ал.1 т.1 за прекратяване на изпълнителното дело и да отмени публичната продан. Длъжника получава съобщение че молбата е оставена без уважение т.к не са налице основанията на същия този чл.433 ал.1 т.1 тоест не е платено преди започване на изпълнителното производство.Длъжника пуска молба за проверка на сметката на кредитор"Х" оставена е е без решение.Длъжника завежда дело за да се установи че дълга към "Х" е платен и го печели .Пуска нова молба 6 месеца няма отговор от ЧСИ.Междувременно имотът е продаден а ЧСИ казва че ще разпредели пари за кредитор"У". Осъществен е въвод във владение.През времето докато аз и майка ми сме били собственици сме залагали имота на банка и сме си връщали кредита а сега това как е възможно.Сега даже имама статии във вестниците по този въпрос озаглавени Имотна измама, как ЧСИ продава чужд имот.А сега как да се защитя, пусмала съм жалби до прокуратурата,полиция. Даже и вещите ми са в имота. Тя не ме е предупредила мен че ще прави въвод. Помогнете ми!
marialo77
Младши потребител

Мнениеот bebitor » 13 Юни 2010, 10:39

Разбрах, че не е СИО, четох внимателно. Горното решение Ви го дадох като пример за продажба на чужд имот при публична продан и пътя, по който въпроса е решен. В случая правилно сте се насочили към ревандикация по 108 от ЗС, т.к. е извършен въвод във владение. Как да Ви помогнем от тук? Като потвърдим, че сделката е относително недействителна само спрямо първия взискател? Така е- само спрямо него Вашият имот не е излязъл от патримониума на длъжника и служи за общо обезпечение на дълга! Като Ви уверим, че при така изложените факти разсъждавате правилно и логично. Естествено, има и грешки- трябвало е да платите д.т. за заличаване на възбраната, да се плати дълга по сметка на СИ, не по сметка на взискателя...подозирам, че не са осъществени и други възможности, за да не се стигне до продан и въвод... а може да е имало и други пропуски, но това са минали неща.
Имотните дела се работят задължително с документи- не изключвам да са възможни и други варианти. От тук нататък си ангажирайте колега и успех!
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот marialo77 » 13 Юни 2010, 11:45

Благодаря, за всичко, ще опитам с ревандикация! А относно защо длъжника не е платил по сметка на ЧСИ а на кредитора, това е така защото ЧСИ каза че ще разпредели сумата и между другия кредитор т.е. няма да погаси само на този с относителната недействителност. Тази относителна недействителност не отпада ли от датата на която е платен дълга, иаз да си стана абсолщтен собственик!
marialo77
Младши потребител

Мнениеот marialo77 » 13 Юни 2010, 12:04

И не майка ми не си е платила ДТ за заличаване, а кредитор "Х" не я е платил за присъединяване. 4 месеца заличаване на възбрана за какво говорим.
marialo77
Младши потребител

Мнениеот kirile » 13 Юни 2010, 14:14

Законосъобразно ли е прекратяването на изпълнително дело по молба на взискателя на основание изплатено задължение на взискателя , а не на СИ ?
kirile
Потребител

Назад към Имотни казуси