начало

Делото за плагиатство срещу Петър Илиев не тръгна заради Наталия Киселова Делото за плагиатство срещу Петър Илиев не тръгна заради Наталия Киселова

ОТНОВО ЗА ОТСТОЯНИЯ

Казуси за недвижими имоти

Re: ОТНОВО ЗА ОТСТОЯНИЯ

Мнениеот probcho » 03 Мар 2010, 10:50

.
Последна промяна probcho на 07 Ное 2010, 17:13, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот anserk » 03 Мар 2010, 12:26

probcho написа:Много ли объркано стана?

Малко :D
Без да са видяни скица, кадастър, ПРЗ, АДС (ако има, по всяка вероятност е за по-малка ЗП), договори ......., в такива случаи за кооперацията варианта (поне за мен) е търпимост § 16 ЗУТ с всичките атрибути и последици. В полето на гл.архитект е как и какво удостоверение за търпимост ще даде, даже и да има намалени отстояния :idea:
Но за това е необходимо да се погрижи адвоката на кооперацията, а не на питащия.
Ако няма за сградата планове (по всяка вероятност), то това е последваща процедура.
Мисля, че навлизаме в проблема на кооперацията, без да знаем фактите от тяхна страна, а не от тази на питащия :wink:
anserk
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 04 Мар 2010, 23:20

В духа на чл.101 от ППЗТСУ ми се набива в очите едно - откланенията се допускат с разрешение на гл. архитект на общината.

Набива ти се в очите и то с пълно основание. За разлика от случайте по чл.99 и 100 от отменения ППЗТСУ,които изцяло визираха бъдешите предвиждания при условията посочени в тези разпоредби, за незаконните строежи, чл.101 даваше облекченият режим " с разрешение на главния архитект" т.е. никакви ЧКЗСП.
Следователно тогава не се е изисквало градоустройство за намалени отстояния за незаконни строежи а "разрешение на главния архитект".
Разсъждавайки в духа на днешният §16 ал.1 ПР на ЗУТ, спокойно можем да заклучим че пристройката, в случай, че още тогава е била незаконно изградена, на намалени отстояния не се е нуждаела от КЗСП,а от "разрешение на главния архитект" така че не можем да мислим в посока дали е или не е била в съответствие с действащ КЗСП. Колкото до евентуалния действащ ЗРП то съгласно "чл.48 2) Планът установява характера и начина на застрояването идейно - без мерки за височини, застроителни площи и разстояния." ППЗТСУ Достатъчно е за този магазин да е съществувал някакъв застроителен режим и толкова. Ако изследваме въпроса още по назад във времето. т.е. при съществуващ тогава само регулационен план - заварен от ЗПИНМ, то режима на застрояване се осъществяваше с т.н. Квартално застроителна разработка (КЗР), по чл.97 ал.3 от ППЗТСУ, която систематично стои в раздел "застрояване" , а не "подробни градоустройствени планове, ерго отново §16 ПР на ЗУТ е приложим, стига само да се докаже, че става въпрос за строеж от преди 07.04.1987г., което според задачата най- вероятно не е така!
Забележка: Нека тези които са участвали в купона наречен ЗТСУ си припомнят,че застроителните решения по ППЗТСУ бяха два вида, съгласно чл.98 и 108 ППЗТСУ, като и двете не визират този случай, при което за напред нека да не пишат ЧЗР.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот ivan33 » 21 Юни 2010, 02:37

Не мога да скрия, че с удоволсвие Ви чета. От така поставена задачка за селската кръчма каква дискусия развихте.Изключително съм впечатлен от познанията Ви по ЗУТ и най-вече по старите закони в тая област.Налагало ми се е да ги чета и съм ги чел, но има въпроси , на които не мога да си отговоря . Искушавам се да ги поставя тук и ще бъда много благодарен , ако ми помогнете да си ги изясня.После може да дам и повече подробности около един казус по който нещо ме гложди отвътре, че бях прескочен в процдура по обявяване на строителни книжа в съседен парцел.Ходих , разбира се в общината и питах, но много оскъдна информация получих. А имам подозрения, че за сега се извърши първи етап от строеж, който мога търпя , покрит с временен/ламаринен / покрив, но предстои надстройка, с която не бих се примирил,т.к. ми е от юг. Искам да отида да прегледам документацията, но не знам точно какво да търся.А и предварително ми казаха, че нямало да ми е дадат, заради личните данни.С това знам как да се справя
Понеже по-горе стана въпрос за РУП, в ЗУТ пише, е се изработва в предвидените в закона случаи.Засега до колкото разбирам един от тези случаи е когато е разрешено строителство на намалени отстояния. Ако греша ме поправете. А кои са другите такива?
А кога се изработва комплексен инвистиционен проект и той задължително ли садържа РУП? Интересувам се във връска с реда за обявяване на проекта. Защото има разлика в обхвата на заинтерисованите лица. В смисъл в кои случаи съседите са заинтерисована страна по ПУП-а
И още един въпрос , с който ше Ви върна към ЗПИНМ. Кадастралните планове, изработвани след 1951г. във връзка с ОГП как се одобряваха- от кой орган и дали се съхраняват някъде?Също ме интересува и периода 1971-73г. Тогава вече по ЗЕК ли или как? И защо ЗЕКИР нещо не ги долюбва тези планове, а само одобрените по ЗТСУ.При изготвяне на новите кадастрални карти ползвани ли са данни от тези кадастри и имотните им регистри.И къде могат да се намерят такива. Изключвам Общината!Знам , че ги има в "компютъра ", но не дават достъп на всеки до тях.
ivan33
Потребител

Предишна

Назад към Имотни казуси