начало

ВСС умува трябва ли да ограничи част от правомощията си след решението на СЕС ВСС умува трябва ли да ограничи част от правомощията си след решението на СЕС

Нужда от съвет - Завещание

Казуси за недвижими имоти

Нужда от съвет - Завещание

Мнениеот peteto2006 » 20 Сеп 2013, 09:49

Здравейте!

Ще трябва да съм по-подробна, за да обясня цялата ситуация, за което ще ви помоля да ме извините!

Баба ми притежава 75% от апартамент, останалите 25% са между леля ми и майка ми (получени след смъртта на дядо ми). Нямаме финансова възможност за прехвърляне чрез покупко-продажба, затова сме се ориентирали към завещание. Тя иска да завещае по равно дела си на 2те си правнучки (т.е. на дъщеря ми - на 1г. и на племеницата ми - на 7г., дете на братовчедка ми и внучка на леля ми). От тук следват и проблемите - леля ми е подсъдима по дело за измама в изключително големи размери. Дъщеря й (моята братовчедка) пък има големи кредити към банки и не ги изплаща. Възможно ли е, ако леля ми бъде осъдена, държавата да вземе частта от апартамента, която е преписана на нейната внучка? Или пък ЧСИ да го вземат заради дълговете на братовчедка ми? Т.е. "измъкване" от ситуацията ли е, ако половината апартамент е преписан на племеницата ми, или дори тогава, заради големите дългове на баба й и майка й държавата или ЧСИ могат да използват недвижимото имущество?

И какви документи са необходими за завещание? Баба ми се е видяла с адвокат, който й е изискал документ за наследници и документ за данъци и такси (но адвокатът е бил зает да излсуша подробностите и трябва да договарят нова среща, заради което пиша запитването тук).

Благодаря ви предварително!
peteto2006
Младши потребител

Re: Нужда от съвет - Завещание

Мнениеот borovinka » 20 Сеп 2013, 10:54

По фактите, които излагате, баба ви може да завещае идеалната си част от апартамента на когото реши - няма пречка да е на правнучките. Само че това не означава, че ще го прехвърли този апартамент автоматично и веднага на правнучките си защото.... завещанието влиза в сила след смъртта на наследодателя.
Докато си е жива баба ви е собственик на 75% от апартамента и никой не може да й го отнеме.
Ако иска да го прехвърли приживе, това става със сделка - покупко-продажба или дарение.

Дори да пристъпите към покупко-продажба/дарение, имотът ще е собственост на двете деца и те не отговарят за задължения на родителите си - т.е. банката няма да има претенции към 7 годишната внучка, която да плаща задълженията на майка си по кредит и задълженията на баба си по евентуална наказателна присъда.
Единствено, при влязла в сила осъдителна присъда на леля ви, може държавата да има претенции към притежаваната от нея 1/6 ид.ч. от апартамента, но не и към целия апартамент, който не е нейна собственост.

Посъветвайте се с адвокат и нека апартаментът се оформи като дарение на децата изцяло - баба ви с нейните 4/6, вкл. леля ви и майка ви да дарят своите 1/6 части.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот domicii_ulpianus » 20 Сеп 2013, 11:10

Здравейте,
ще превърна случая ви в математика, за да бъде по нагледно. Ако приемем, че апртаментът в момента струва 100 000 лв. , баба ви притежава 75 000, а майка ви и леля ви по 12 500. Баба ви може да завещае на правнучките си, но да не е целия своя дял, а само 1/3 от него, т.е 25 хил., които може да подели на двете правнучки по 12 500. Това е така, защото останалите 50 хил. от дела на баба ви са запазена част за леля ви и майка ви, която не бива да се накърнява със завещания или дарения, тъй като след смъртта на баба ви, нейните наследници по закон (леля ви и майка ви заедно или поотделно) могат да искат от съда намаляване на завещанието до размера на запазената част.
Казвате, че леля ви е подсъдима по дело за измама. Допускам че става въпрос за наказателно дело, т.е. съдят я за извършено престъпление. Това значи, че дори ако бъде осъдена, наказанието не може да се състои в отнемане на нейно недвижимо имущество, още повече пък отнемане на имущество на внучката й. Братовчедката ви няма отношение по казуса, тъй като не е наследник по закон на баба ви, нито смята да й завещава на нея.
Накратко, не се притеснявайте за проблемите с кредитите и делата на братовчедка ви и леля ви, заради тях не може да пострада апартамента, но баба ви не бива да завещава всичките свои 75 % от него на правнучките си, а само 1/3 от тях, ако стане противното леля ви ще има право да води гражданско дело за накърнена запазена част!
Що се отнася до точните документи за завещание, ако не бързате много, в началото на октомври (4,5,6) в София и по-големите градове ще има т.нар. Отркити нотариални дни, нотариуси ще дават безплатни консултации, следете за точните дати в интернет и може да попитате направо нотариус за да бъде всичко точно. Бъдете здрави!
domicii_ulpianus
Младши потребител

Мнениеот peteto2006 » 20 Сеп 2013, 11:19

Много ви благодаря за помощта!

Завещанието е по-добър вариант, защото искаме до смъртта на баба ми всичко да си е на нейно име.

А относно оспорването от страна на леля ми - не мисля, че ще се случи, защото тя самата сега ще прехвърля настоящата й 1/3 на внучка си.

Отново благодарности и успешен ден!
peteto2006
Младши потребител

Назад към Имотни казуси