начало

ВСС умува трябва ли да ограничи част от правомощията си след решението на СЕС ВСС умува трябва ли да ограничи част от правомощията си след решението на СЕС

Трябва ли удостоверение по парагр. 16, ал. 1 от ПР на ЗУТ сл

Казуси за недвижими имоти

Трябва ли удостоверение по парагр. 16, ал. 1 от ПР на ЗУТ сл

Мнениеот dyody » 28 Фев 2005, 10:15

При продажба на къща на село нужно ли е удостоверение по параграф 16, ал. 1 от ПР на ЗУТ за търпимост на строежа, след като предишната сделка, осъществявана по къщата, е от 1994 г. (тогава е закупена от предишния й собственик и е издаден нотариален акт за собственост)? Имам нотариалния акт от 1994 г., удостоверение за регулационно положение и скица, нужно ли е да набавя и удостоверение по параграф 16, ал. 1?
dyody

Re: Трябва ли удостоверение по парагр. 16, ал. 1 от ПР на ЗУ

Мнениеот Silviq » 28 Фев 2005, 13:30

Държа да ти кажа, че всичко зависи от нотариуса и купувача. Изповядвала съм сделки без подобно удостоверение, щото нотариуса не предполагаше, че съществува § 16 ЗУТ. Но пък има и нотариуси, че и купувачи, които четат дословно разпоредбата на § 16 и си искат такова удостоверение от съответния главен архитект. Друг е въпросът, че подобно удостоверение за търпимост не прави законна сградата. След като си за продавача, аз лично бих те посъветвала да се направиш на разсеян, ако никой не ти го иска изрично, а ако го поискат - явно нямаш избор.
Silviq

Мнениеот dyody » 28 Фев 2005, 15:12

Silviq, благодаря за съвета!
dyody

Мнениеот scribtor » 01 Мар 2005, 22:39

Ако къщата е описана в предходния нотариален акт /този от 1994г./ и я има на скицата - СЪС СИГУРНОСТ не ти трябва удостоверение по § 16, ал.1 от ПЗР на ЗУТ!
Другото са врели-некипели на учени-недоучени.
Аватар
scribtor
Потребител

Мнениеот Silviq » 02 Мар 2005, 11:03

Da popitam - ako kupuva4ut si poiska udostoverenieto, kak shte mu obqsnish, 4e SAS SIGURNOST ne mu trqbva? Stanovishteto na DNSK e, 4e "turpim" e razli4en praven statut ot "zakonen". I pri polojenie, 4e turpima sgrada nqma kak da q pipash bez razreshenie za stroej, a imash i razporedbata na chlen 148, al. 7 ZUT - za 4ii ti e taq sgrada, deto q kupuvash? I ne se podvejdai po dumi4kata "nov" stroej, shtoto vij kakvo e stroej po smisala na &5, t. 38 DR ZUT.
Ima ideq da se izmeni rejima na turpimite stroeji imenno zaradi tova, no vse oshte ne e fakt.
Silviq

Мнениеот scribtor » 03 Мар 2005, 22:34

Силвия, не знам защо защо си се самоидентифицирала с "учения-недоучения" защото казаното от мен не беше персонално отправено към теб, но след като отправяш въпроса - ако купувачът си поиска въпросното удостоверение, как ще му обясня, че със сигурност не му трябва - ще ти каща следното:
Ами няма да му обяснявам - да го убеждават закъсалите за клиенти. Ако счета, че такова удостоверение му трябва - ще му се извади, ако пък не му трябва, пък той си настоява за удостоверенийцето - да си ходи, да си го вади. Аз с кретени няма да се занимавам!
Колкото до останалите ти разсъждения, не мога да разбера в каква връзка ги пишеш. Разбрах само последното, че има идея режима на търпимите строежи да се измени - това е интереско, какво имаш предвид?
И една добронамерена препоръка: Недей пиши на тая гадна "маймуница", а на български.
Аватар
scribtor
Потребител

Мнениеот Silviq » 07 Мар 2005, 13:01

Е, въпрос на светоусещане е дали и как ще помогнеш на клиент, но си абсолютно прав - ти решаваш дали ще се занимаваш с такъв клиент, или не.
От всичките останали писаници исках да кажа, че едно такова удостоверение замазва очите на клиента - проблем е, че трудно може да преустройва или ремотнира търпима къща /освен в хипотезата на чл. 151/, защото "търпимост" не означава "законност". Та ... в тоя ред на мисли идеята е да се промени режима на търпимите строежи, щото купувачите остават много прецакани - купуват стара къща с идеята да я стегнат, а се оказва, че не може.
Пиша на "маймуница" когато ми падне - все пак имам писаници и на кирилица.
Усмивки! :)
Silviq

Мнениеот scribtor » 07 Мар 2005, 23:44

Това за "старата къща и стягането", знаеш ли как аз го управям - не с удостоверение за тъпримост, а много по лесно - със справка на място в ПУП-а. Ако по ПУП/ЗРП/ къщата се пази, т.е има постоянен градоустройствен статут - става за купуване, ако няма - не е за купуване, пък ако ще и 20 удостоверения за търпимост да ми изкарат. Справките си ги правя аз, на място в общината или по районите, за да съм сигурен.
А за "замазването на очите", ако искаш вярвай, ама не ми е в стила.
Това за промяната на режима на търпимостта, идея ли е или се работи по въпроса - знаеш ли нещо повече?
На български май се разбираме по- добре? :-)
Аватар
scribtor
Потребител

Назад към Имотни казуси