начало

ВСС умува трябва ли да ограничи част от правомощията си след решението на СЕС ВСС умува трябва ли да ограничи част от правомощията си след решението на СЕС

казус

Казуси за недвижими имоти

казус

Мнениеот lawyer1 » 05 Яну 2005, 10:18

По дело за възстановяване на земеделска земя вещо лице в експертизата си сочи като подлежаща за възстановяване земя с площ повече от предявената по иска.Ищецът могъл ли е да иска изменение на иска в този случай, и след като решението е влязло в сила вече само за размера на имота по решението на ОБПК на какво основание може да се предяви нов иск за възстановяване на останалат а част?
lawyer1

Re: казус

Мнениеот адв. » 05 Яну 2005, 11:15

Рядко се включвам във форума, за да не объркам някой с некомпетентно мнение, но нека споделя какво мисля...
Изменение на иска по размер? - защо не, във всяко положение на делото в първа инст., щом има основания и може да го докаже.
Нов иск? - мисля, че силата на пресъдено нещо действа по отношение предмета на спора, а той е имота по решението на ОБПК . Следователна СПН не ограничава ищеца да води ново дело за земята с площ повече от предявената по иска.Не виждам праблем да си доказва правата отнаво за останалата част от земята.
А защо не е увеличен размера на първонач. иск ?
адв.

Мнениеот lawyer1 » 05 Яну 2005, 20:38

не е увеличен размерът по първоначалния защото явно е пропуснат първото заседаниер а и точният размер е удостоверен чак след експертизата по делото
lawyer1

Мнениеот kli4ko » 06 Яну 2005, 11:30

Според мен няма пречка да се предяви установителен иск за собственост и за останалата част от имота. Решението на ПК е административен акт и не се ползва със сила на пресъдено нещо.
Естествено трябва да се назначи и нова експертиза.
kli4ko

Назад към Имотни казуси