начало

ВСС умува трябва ли да ограничи част от правомощията си след решението на СЕС ВСС умува трябва ли да ограничи част от правомощията си след решението на СЕС

Закупуване на жилище с ипотечен кредит казус

Казуси за недвижими имоти

Закупуване на жилище с ипотечен кредит казус

Мнениеот vinasd » 13 Окт 2013, 14:41

Здравейте,

На мен и моят партньор, с когото нямаме брак ни предстои закупуване на жилище с ипотечен кредит. Парите по първоначалната вноска (около 30% от стойността) ще ни бъдат предоставени от моите родители. Ние двамата заедно ще кандидатстваме за кредит, като ще подпишем договор за солидарна отговорност (ако не греша такъв беше термина), а нотариалният акт вероятно ще бъде и на двама ни. Въпросът ми е с цел превенция ... какво да направя, че да нямам проблеми след време? Той е разведен с две деца от предишния брак. Ако нещо се случи с него, бившата му жена вероятно ще предяви претенции като майка на децата му наследници, а аз ще остана длъжник по кредита, предполагам ... ? А в крайна сметка нещата ще се случат благодарение на моите родители.
Посъветвайте ме.
Благодаря ви предварително!
vinasd
Нов потребител

Re: Закупуване на жилище с ипотечен кредит казус

Мнениеот thebeast » 13 Окт 2013, 15:04

Кандидатствайте сама за кредита! Той да помага с изплащането!
thebeast
Потребител

Мнениеот vinasd » 13 Окт 2013, 15:44

Благодаря за отговора.
Ами формално моят доход сам по себе си не достига за да кандидатствам сама за въпросната сума, а и има определени отстъпки и привилегии в лихвите ако кандидатстваме заедно с общия ни доход. Би ли помогнало и всъщност не знам възможно ли е ако нотариалният акт е само на мое име? А ако все пак е и на двамата и не дай си боже наистина нещо му се случи, какво би станало? Неговите деца наследяват само собствеността му или и задълженията към банката?
vinasd
Нов потребител

Мнениеот thebeast » 13 Окт 2013, 16:30

Наследяват всичко (и собственост и задължения) или нищо (ако се откажат от наследство). Направете застраховка живот - няма кой знае колко да оскъпи работата! Защото не се знае кого ще натиснат за погасяване на кредита - съдлъжника или наследниците (по-вероятно е първия), а така малко да се изръсят застрахователите при нужда!
thebeast
Потребител

Мнениеот onzitam4 » 16 Окт 2013, 20:39

Това с децата е кофти. Не дай си боже след като изплатите кредита, мъжът ви да почине - сбогувайте се с половината апартамент :!:
onzitam4
Младши потребител

Мнениеот marit » 18 Окт 2013, 13:11

Здравейте,
Принципно може в договора за кредит и ипотеката да фигурирате двамата, а нотариалния акт да е само на Ваше име, стига той да е съгласен. Зависи кой основно ще изплаща жилището и какво ще се договорите вие 2-мата.
Повечето банки задължително изискват застраховка Живот в полза на банката, с изкл. на 2 - ПИБ и Прокредит мисля, така че ако не дай си Боже нещо се случи с него, не би трябвало тежестта да пада в/у децата му или Вас.
Друго, което се сещам за Ваша защита, ако той откаже нот. акт да е само на Ваше име е родителите Ви също да придобият имота и да притежават 1/3 от него, което е равносилно на самоучастието им.
Ако и това не стане просто нотариуса да вкара клауза в нотариалния акт за 30-те %
Поздрави и успех!
marit
Нов потребител

Мнениеот vinasd » 27 Окт 2013, 15:37

Благодаря ви много за насоките и мненията. Принципно той сам предложи апартаментът да се води на мое име, а и се оказва, че банките междувременно по-щедро отпускат кредити :), та може и кредита да бъде само на мое име ... ще видим как ще го решим.
vinasd
Нов потребител

Назад към Имотни казуси